Son yıllarda loft tarzı iç mekan tasarım trendi tüm dünyaya yayıldı. Şehre veya bölgeye göre değişen farklı loft daireler bulmak mümkün. Günümüzde loft stilinin yeni bir trend haline gelmesinin nedenlerinden biri, genç nüfusun daha küçük bir daireye taşınmaya ve işinin, günlük yaşamının ve hobilerine kolay ulaşma, aynı çatı altında çoğuna sahip olma amacı.
Loft bir daire arayışına geçmeden önce gerçek bir Loft stilinin doğuşunu ve bu stilin aynı zamanda bir yaşam biçmi olduğunun da farkına varılmalıdır. Gerçekten bir loft daire mi arıyorsunuz yoksa sadece loft tarzı yaşam ruhunu iç mekanınızda mı hissetmek istiyorsunuz? Cevabınızı keşfetmek için yazımızı okumaya devam edin.
Loft Daire Nedir?
Loft daireler genellikle endüstriyel binalardan konutlara dönüştürülen geniş ve açık planlı yaşam alanlarıdır. Loft daireler, banyo dışında iç duvarlara sahip değildir, bunun yerine yüksek tavanlara sahip olmaları nedeniyle popülerdir.
Loft dairelerde çıplak kolon ve kirişlere ek olarak açıktaki tesisat boruları ve büyük havalandırma borularını da görmek mümkündür. Loft daireleri oluşturan karakteristik malzemeler; ahşap, beton ve kendini büyük pencereler olarak gösteren camdır.
Bu minimal dairelerde duvarlar çıplak haldedir. Yapının doğal dokusunu bozacak her türlü uygulamadan kaçınılır. Asıl amaç, açık alan hissini öncelik olarak tutmaktır.
Loft Dairelerin Kökeni
New York City’de, Manhattan’ın ve Brooklyn’in bazı bölgelerinde doğmuş olan loft tarzı, endüstriden konut binalarına dönüştürülmüş orijinal loft dairelerin halen yoğunlukla yer aldığı bölgelerdir. Tüm dünyada ortaya çıkan trend olarak, her yerde loft tarzında tasarlanmış daireler bulmak mümkündür.
Hard Loft & Soft Loft
Merkezi sanayi bölgelerinde, ticari binalar savaş sonrası yıllarda konutlara dönüştürülmüştür. Birinci, ikinci ve üçüncü dönem bu dönüşüm, “Hard Loft” olarak adlandırılır, bu da bu dairelerin daha önce başka amaçlarla kullanıldığı anlamına gelir.
Öte yandan, son yirmi yıl içinde, loft yaşam tarzını, görünüşünü ve ruhunu canlandırmak için inşa edilen konutlar “Soft Loft” olarak bilinir.
Loft dairelerin tarzını görsel anlamda yakalamak için, tercih edilen bölgede bir loft dairede yaşamak her zaman mümkün değildir. Zeminden tavana uzanan pencereleri ve yüksek tavan yükseklikleri gibi tüm loft özelliklerini bir arada bulmak zordur. Çoğunlukla, “loft-like” daireler olarak tanımlanan loft tarzının bazı özelliklerini yakalamayı başaran daireler iç mimarlar tarafından tasarlanmaktadır.
Loft Tarzı Yaşam Nedir?
Loft tarzı yaşam kendi kültürüne sahiptir. Hem yaşam alanı hem de çalışma alanı için serbest alan arayan sanatçılar ve zanaatkârlar, sanatlarını icra etmek amacı ile, stüdyolarını eski fabrikalarda veya depolarda gizlice kurmaya başlamışlardır.
Daha popüler hale geldikçe, çatı katı yaşamı dikkat çekmeye başladı ve iç mekan tasarımcıları ile bu iç mekanların nasıl tamamlanacağını hayal ettiler.
Hareket edecek maksimum boş alan gerektiren bu dairelerin iç mekanlarını tasarlamak kolay bir iş değildir. Bu nedenle, loft tarzı yaşamı oluşturan unsurlar ortaya çıkmaya başladı: büyük bir yatak, ahşap yemek masası, depolama amaçlı kullanılan bazı endüstriyel raflar, bazen de kutu hissini kırmak ya da bir miktar mahremiyete ihtiyaç duyulduğunda yerleştirilen separatör ya da bölücü duvarlar.
Loft Tarzının Farklı Anlamı
Asma katından ana yaşam alanını gören daireler de loft daireler olarak kabul edilir. Bu asma katlar genellikle yatak odası olarak veya bazı durumlarda ofis olarak kullanılır. Bu daireler 1970’lerde “California Loft Apartments” olarak da adlandırılmaktaydı.
Asma kat, daha fazla güvenlik sağlamak için metal veya ahşaptan yapılmış korkuluklara sahiptir. Genellikle loft dairelerde açık alanlar istenirken, özellikle yatak odası alanı için mahremiyeti arttırmak amaçlı bölücü duvarların kullanılması zamanla moda haline geldi.
Hatta bazen dubleks bir loft daire bulmak mümkün olmasa da, genellikle bu endüstriyel dairelerin yüksek tavanları bir asma kat inşa etme fırsatı sunmaktadır. Bu durumda, üst kattaki alan standart tavan yüksekliğine sahip değildir, bu nedenle bu mekanın yatak odası olarak tercih edilmesinin başka bir nedeni de budur.
Loft Tarzının Genel Özellikleri
Endüstriyel binaların dönüştürülmesini ifade ettiği için loft daireler, endüstriyel tipte detaylardan oluşmaktadır. Endüstriyel ruhu korumak için ana unsurları şunlardır:
- Tuğla Duvarlar
- Havalandırma Boruları
- Açık Tesisat Sistemi
- Çıplak Kolonlar
- Görülebilir Kirişler
- Ahşap Zemin
Loft Tarzını Yansıtan Özellikler
Yalınlık
“Hard Loft” daireniz olmasa bile loft yaşam tarzındaki modern ve net bir ruh yakalamak mümkündür. Loft tarzı iç mekan stilinin ana fikri, düz ve temiz yüzeyler ile çıplak ve kaba malzemelerin mükemmel kombinasyonunu yakalamaktır.
Loft stili, çoğu zaman iç mimari yaklaşımlardan minimalizm ile karıştırılmaktadır. Loft tarzı iç mekanlarında endüstriyel elemanların ortaya çıkması, bu iki iç eğilimi ayıran ana özelliktir.
Vurgu
Açık planlaması ile ön planda olan loft dairelerde, akustik büyük bir sorundur. Bu problemi önlemenin en iyi yolu ses emici malzemeleri tercih etmektir. Bu durumda tekstil kullanımı hayat kurtarıcı olacaktır. Kalın kumaşlar ile döşemeli ahşap mobilyalar, kanepenin üzerine sereceğiniz bir battaniye, zemindekiparça halılar, iç mekanın akustik problemini çözmenize ve vurgulu bir stil oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Ferahlık
“Hard Loft” larda doğal aydınlatma sorun teşkil etmez, ancak loft tarzı yansıtmayı amaçlayan “loft-like” iç mekanlarda açık alan hissini vurgulamak ve ışığın doğal akışını sağlamak için aydınlatmalar dikkatli bir şekilde yerleştirilmelidir. Köşe duvar aplikleri ile odanın sınırlarının yüksek aydınlatılması, daha büyük iç mekan yanılsaması yaratmak için yardımcı olacaktır.
Sabit Mobilyalar
Birçok mobilyaya sahip kalabalık iç mekanlar, loft yaşam tarzı için kaçınmanız gereken en önemli olgulardan biridir. Tezgahı genişletmek, mutfağın sınırlarını belirleme, bir yemek alanı oluşturmak için iyi bir çözüm olabilir. Bar tabureleri tercih etmek daha fazla alan kazanmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle ghost chair bar taburesi şık loft tarzını benimseyen daireler için mükemmel bir seçim olacaktır.
Sanatsever
Loft yaşam tarzının köklerine olan saygısını göstermenin en iyi yolu, sanat eserlerini bu yüksek duvarlara asmaktır. Tabloların iç mekana etkisi büyük pencerelerden gelen doğal ışıklarla görenleri büyülecektir.
Loft Tarzını İç Mekanların Artıları ve Eksileri
Loft yaşam tarzı bir trend haline gelmiş olsa bile, herkes için her zaman uygun değildir. Loft-living, şık ve rahat görünüyor olabilir ancak loft standartları dahilinde yaşamak, göründüğü kadar konforlu olmayabilir.
Yüksek Tavan
- Açıklık Hissi
- Çok Amaçlı Kullanım
- Erişim
- Dekorasyon
+ Loft tarzı dairelerin en iyi özelliği yüksek tavanlardır. Açıklık hissi ve farklı ihtiyaçlara uyabilecek boş alan imkanı sunar.
– Sağladığı açıklık his olsa bile, yüksek tavanların bazı dezavantajları vardır. Her şeyden önce yüksek duvarları dekore etmek kolay değildir. Kutu hissini kırmak ve mekanı doğru ve elverişli tasarlamak için bir iç mimar ile çalışmak gerekli olacaktır.
± Bölücü duvarlar olmadığından, mevcut yüksek duvarlar esas olarak depolama alanınız olacaktır. Bunlardan en iyi şekilde yararlanmak için duvarları dolaplarla örtmeniz gerekebilir: Gerekirse dairede bir merdiven bulundurmak da önemlidir.
Açık Plan
- Açıklık Hissi
- Çok Amaçlı Kullanım
- Gizlilik
+ Minimal tasarım açık alana sahip loft dairelerin ana özelliklerinden biridir. Loft dairelerde, odaların ayrılması için kullanılan bölücü duvarlar yoktur. Bazı loft dairelerde, daha fazla gizlilik için katlanabilir separatörler ya da perdeler kullanılmaktadır. Bu şekilde daire farklı kullanımlar için bölünmez ve planlama her zaman değiştirilebilir.
– Duvarlar ağırlıklı olarak sadece banyo için kullanıldığından loft daireler paylaşılmaya uygun değildir. Daire paylaşıldığında, mahremiyet eksikliği bir sorun yaratabilir ve loft dairenin duvarları yatak odası için revize edilebilir.
Yüksek Pencereler
- Aydınlık
- Manzara
- Isı Kontrolü
- Işık Kontrolü
+ Yüksek pencereler, iç ve dış dünyayı birleştirmenin en iyi yoludur. Doğal ışık ve sıcaklığa sahip olmak sağlıklı bir yaşam sağlayacaktır. Loft dairenin konumuna göre, manzaranın tadını büyük pencerelerden çıkarmak keyifli olacaktır.
– Yüksek tavanlar ve zeminden tavana uzanan pencereler ile açık alan, ısı ayarlamasını gerektirebilir. Bu durum sıcak ve soğuk aylarda harcamalarda önemli bir artışa neden olacaktır.
Loft Daire Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Depolama
Dikkate alınması gereken ilk şey, loft dairelerdeki depolama alanlarıdır. Açık alanlar loft dairelerinin ana özelliği olduğu için, duvarların olmaması depolama ile ilgili problem yaratmaktadır. Küçük bir alanda depolama yapmak ve bu depolamanın güzel görünmesini sağlamak için yaratıcılık gerektirecektir.
İklimlendirme
Özellikle, daha önce endüstriyel amaçlarla kullanılan Hard Loft dairelerde, iyi bir iklimi korumak zor olacaktır. Büyük pencereler, yüksek tavanlar ve soğuk taş duvarlar ile, ısıtma ve soğutma sistemi iyi organize edilmelidir.
Akustik
Loft tarzı bir daire tasarlarken, akustik dikkatle düşünülmelidir. Yüksek tavanlar duvarsız açık alanlarla, ses tüm daire boyunca kolayca yayılacaktır. Bu nedenle iç mekan malzemeleri ses emici olarak tercih edilmeli ve mobilyalar stratejik olarak konumlandırılmalıdır.
Havalandırma
Ses gibi havalandırma da loft daireler için başka bir sorundur. Açık mutfaktan gelen koku tekstil ürünleri tarafından emilebilir. Bu noktada mutfak tasarımı dikkatli yapılmalıdır. Havalandırmanın, kokunun yayılmasını önlemek için iyi tasarlanması gerekir.
Ülkemizde çok yaygın olmasa da Hard Loft olarak adlandırdığımız gerçek loft dairelerin ayırt edici özelliklerinden bahsettik. Loft stilini benimsemek isteyen ancak loft tarzı dairedeki yaşamı kendine uygun bulmayanlar için ise loft stilini kendi farklı planlı daire ya da mekanlarda yansıtmak için gerekli olan özelliklerden bahsettik. Bu stilde bir iç mekan planlaması için sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Yazının orjinalini ve ingilizce versiyonunu okumak için Interior Architecture Blog adresini ziyaret edebilirsiniz.